luni, 18 noiembrie 2013

Primul trimestru- dublu test

18 noiembrie 2013- Sapt. 11
Vineri 15 noiembrie 2013 am fost la un nou ecograf, din nou cu mari emotii pentru ca nu aveam de unde sa stiu ce s-a mai intamplat cu bebele in ultimele 2 saptamani. Eram la sfarsitul saptamanii 10. La ecograf am vazut pentru prima oara cum se misca manutele si piciorusele si a fost un sentiment de nedescris. M-au napadit lacrimile ma uitam la sotul meu si el la mine, amandoi emotionati si fericiti. Bebele masoara 36,9 mm, se afla in grafic, totul este bine. Slava Domnului ca pana in prezent suntem bine.

A fost una dintre cele mai fericite zile dupa atatea zile de suparare in care am aflat fel si fel de rezultate de la diverse analize, unele proaste, altele bune.

Mai jos postez o fotografie a ecografiei facute la 10 saptamani si 4 zile cu bebele energic:


In 24 noiembrie sau macar in ultima saptamana din noiembrie trebuie sa imi fac programare pentru analize si dublu test.

Din 20 noiembrie iau Clexane de 0,4. Am avut mari emotii si aici pentru ca ma gandeam ca doza este dubla si probabil va fi mai rau cu injectarea lor. Dar nu e chiar asa. Am sa iau fiecare schimbare din sarcina ca pe una benefica si am sa ma bucur pentru fiecare zi care a trecut cu bine.

P.S.: Clexane este destul de greu de gasit. A fost sotul prin nenumarate farmacii sa imi ia si nimic. Am avut noroc cu o prietena care cunoastea o farmacista care ne-a ajutat cu 20 de injectii iar pentru diferenta de 10 am vizitat din nou hematologul pentru a-mi prescrie o reteta.
     
In disperare, am cautat pe net inclusiv persoane care ar vinde injectii care le-au ramas dupa nastere si am avut bucuria de a lua legatura cu o fata din Bucuresti si care urmeaza sa imi trimita 8 injectii pe gratis. Avem chiar si multe lucruri care ne leaga: o sarcina pierduta, casatoria facuta in aceeasi zi (eu cea religioasa, ea cea la starea civila si 3 mutatii genetice). Multumesc Cristina pentru sufletul mare de care ai dat dovada.

20 noiembrie 2013- Rezultate partiale toxoplasmoza

Nu am facut azi dimineata bine ochi ca am dat refresh la e-mail si se pare ca mi-au sosit analizele partiale de toxoplasmoza facute la Bucuresti.
Ac anti Toxoplasma Gondi IgA este pozitiv cu o valoare de 4,43 IP- ramane pozitiv 6-9 luni de la debutul bolii.
   - <0,9 negativ
   - 0,9-1,1 incert
   - >1,1 pozitiv
ADN Toxoplasma Gondii nedecelabil. Nu s-a detectat ADN Toxoplasma gondii.

Rugamintea doamnei parazitolog Cretu Carmen a fost de a nu intrerupe tratamentul cu Rovamycina si sa ii trimit ecografia din saptamanile 12-14. Sambata o sa incerc sa iau legatura cu aceasta si telefonic pentru a imi raspunde la unele intrebari.

Astept cu mare stres rezultatul IgE care ramane poztivi 4-6 luni de la debutul bolii. Doamna doctor zicea ca daca si acesta iese pozitiv va trebui sa luam o decizie. Groaznic. Cum poti ca viitor parinte sa iei asa o decizie? Nici nu vreau sa ma gandesc pana acolo. Daca se poate voi face si amniocenteza unde se poate vedea clar daca infectia a trecut placenta.

Macar faptul ca in ADN-ul meu nu se regaseste aceasta toxoplasma gondii ma face sa ma simt mai bine.
Oricum cazurile de trasmitere la fat in primul trimestru sunt de 15%. Astept cu nerabdare ecografiile unde se poate identifica foarte bine daca ar exista anomalii.

Sper ca D-zeu ne asculta rugaciunile si are grija de durerea sufletului nostru si vom avea un caz fericit, ca si multe altele.

28 noiembrie 2013- Sapt 12 si 4 zile
Am avut de facut o ecografie morfofetala unde am aflat ca totul este bine, masuratorile sunt bune si apoi mi s-a facut recoltare de sange pentru dublu test care a urmat si de completarea unei fise. Rezultatele vin peste 2 saptamani. Bebele nu a fost asa energic ca la ecografia anterioara, dar probabil stia ca il masuram si era timid. Ma bucur ca ecografic totul este bine si speram cu ajutorul lui D-zeu sa fie bine si din celelalte puncte de vedere.
Inca astept ultimul rezultat de la Bucuresti si probabil ca saptamana asta voi cunoaste din nou emotia de a deschide un e-mail.

La ginecologie mi s-a recomandat ca incepand cu saptamana 16 sa fac amniocenteza. Urmeaza sa ma interesez unde sa o fac (probabil la Cluj la Ginecologie 2), cat costa, daca e dureroasa, ce riscuri are etc...

3 decembrie 2013- Sapt 13 si 2 zile
Azi dimineata a sosit si ultimul rezultat de la Bucuresti.
IgE 3,06 ( >1,1 pozitiv).
Asadar cred ca va urma amniocenteza. Sunt suparata foc dar ma gandeam ca daca indicele de aviditate a fost mic nu avea cum IgE sa iasa negativ.

In timpul zilei am trimis un e-mail clinicii in care solicitam o convorbire telefonica cu Dna Cretu Carmen si seara in jurul orei 20 am fost sunata si dna doctor mi-a raspuns la intrebari.

Concluziile sunt urmatoarele:
- tratamentul cu Rovamycine trebuie continuat;
- mi s-a recomandat amniocenteza si dna Cretu a zis ca daca se poate mostra de lichid amniotic sa o trimit la ei spre analiza. In functie de cum se va putea face asta cand voi fi la Cluj o sa o facem sau nu. Daca nu o pot trimite ramane sa fie analizata acolo si trimit rezultatul la Bucuresti.




marți, 12 noiembrie 2013

Primul trimestru- toxoplasmoza

In 9 noiembrie, sambata, am fost contactata telefonic de la clinica Ecoparadiagnostic din Bucuresti unde aveam programare in 18 noiembrie, daca as putea merge mai devreme la consult si anume in 11 noiembrie (mai devreme cu o saptamana) pentru ca se eliberase un loc. Bucuroasa am acceptat pentru ca vroiam sa aflu o parere indreptatita cat de repede.

Ieri am plecat spre Bucuresti, am ajuns la clinica cu o jumatate de ora mai devreme si la 18:30, fara sa asteptam mai deloc, am facut cunostinta cu doamna doctor Carmen Cretu, de care am aflat ca ar fi cea mai buna in domeniul acesta, in special in toxoplasmoza in sarcina. E o doamna minunata care ne-a explicat foarte clar ce inseamna toxoplasmoza luata in sarcina. Nu a parut socata de analizele facute la Sibiu, probabil este obisnuita cu fel si fel de cazuri. Statistic a spus ca ar fi 4-5 cazuri congenitale pe an, lucru care suna bine. M-a consultat cu stetoscop si mi-a cautat ganglioni peste tot (inghinal, axila, cervical) insa nimic. Probabil ca sunt un caz asimptomatic.

Mi-a prescris Rovamicina 3 tablete pe zi, cate una la 8 ore si in paralel asteptam rezultatele unor analize pe care le-am facut acolo:
- Ac anti- Toxoplasma gondii IgE
- Ac anti- Toxoplasma gondii IgA
- ADN Toxoplasma gondii.

Ca pret orientativ pentru cele interesate aceste analize au fost 396 lei, la are se adauga consult 140 lei si control 60 lei.

Astept acum cu nerabdare rezultatele care speram toti sa fie NEGATIVE!!!. 

Mi-am dat seama ca de fapt toata sarcina este o asteptare continua, o perioada de emotii de la un consult la altul, de la o recoltare de sange si pana la aflarea rezultatelor. Sunt emorii comparabile cu cele de la un examen: inima imi bate tare si imi vine sa ma rog in continuu....pentru ca am senzatia ca divinitatea are ultimul cuvant.

CA SFAT PENTRU TOATA FETELE CARE VOR SA RAMANA INSARCINATE!!! Recomand din inima, chiar daca nu toata lumea isi permite, sa va faceti inainte de a ramane insarcinate anumite analize. Ma refer la complexul de analize TORCH si chiar si analizele genetice (cele pentru trombofilie). Eu daca stiam din timp de anumite probleme pe care le am poate nu pierdeam prima sarcina, si daca imi faceam toxoplasmoza inainte de aceasta a doua sarcina nu ajungeam unde am ajuns acum. Mai bine sa previ decat sa tratezi. Si mai bine sa inveti din greselile altora pentru ca de multe ori greselile costa.

Citez dintr-un pasaj gasit pe site-ul clinicii Synevo: ***Infectia fetala in cursul primului trimestru de sarcina se produce mai rar, dar se asociaza cu un risc mai mare de avort spontan si aparitie a anomaliilor fetale. Infectia contractata intr-o perioada avansata a sarcinii este mai frecvent transmisa la fat, dar prezinta un risc mai mic de a induce anomalii  fetale. Cel mai mare risc de boala congenitala severa apare cand infectia este dobandita in saptamanile 10-24 de sarcina, iar cel mai mare risc de transmitere verticala se produce in cursul saptamanilor 26-40. Infectia primara a mamei imediat inaintea conceptiei sau in primele 10 saptamani de sarcina are o rata de transmitere verticala de 2%, dar peste 80% dintre fetusii infectati vor dezvolta o boala severa cu microftalmie, corioretinita, hidrocefalie si  calcificari intracraniene. Intre saptamanile 24 si  30 prevalenta infectiei severe scade de la 80 la 20%, iar dupa saptamana 30 se reduce la 6%, desi peste 80% dintre gravidele care prezinta infectie primara in aceasta perioada vor transmite infectia fatului. Efectuarea testului PCR din lichid amniotic reprezinta cea mai buna metoda de diagnostic a infectiei fetale1. Astfel, la gravidele care prezinta seroconversie in cursul sarcinii studiile au indicat o sensibilitate de 83-97.5% si o specificitate de 100% in detectarea infectiei fetale. Amniocenteza va fi evitata la mamele HIV pozitive datorita riscului de transmitere a virusului la fat. La nou-nascutul cu suspiciune de toxoplasmoza congenitala se pot recolta probe de lichid cefalorahidian, urina sau sange periferic in vederea diagnosticului molecular***

E adevarat ca in trecut, cand mamele noastre ne aveau pe noi in burtica nu se faceau atatea analize pentru ca nu se stia de ele, si totusi sa nasteau copii cu probleme si nu se cunosteau cauzele. Mai bine sa profitam de stiinta care a evoluat si care ne poate lamuri mai mult referitor la probleme care pot aparea la un viitor copil.  Pana la urma asta ne dorim: SA NASTEM COPII SANATOSI!!!

P.S.: Azi am fost si la hematolog pentru reteta de Clexane a carei doza a fost crescuta la 0,4 unitati. S-a uitat si ea peste analizele de toxoplasmoza si a zis ca indicele de aviditate (0.079) nici nu e chiar atat de mic. Am plecat de la ea chiar incantata de ceea ce mi-a spus. 

vineri, 8 noiembrie 2013

Primul trimestru

...si dupa 3 luni de incercari avem iarasi 2 liniute. Bucurie mare pe noi, pe parinti, bunici, frati si surori. Asteptam luna de luna sa nu mai vina ce trebuie sa vina fetelor lunar si uite ca s-a intamplat.

Bun: pasul 1: Programare la ginecolog pentru confirmarea unei sarcini, uterine, viabile.
Pasul 2: Programare la endocrinolog cu analizele TSH si FT4 facute inainte pentru a sti daca imi mareste doza de Euthyrox. In prezent iau 100 mg.
Pasul 3: Programare la hematolog care daca are confirmarea sarcinii cu activitate cardiaca de la ginecolog imi va da reteta pentru Clexane, vestitele injectii. Hematologul face reteta pentru o luna si urmeaza sa merg la el lunar pentru alte si alte retete pana cand nu va mai vi nevoie.

Astia au fost pasii in saptamana 6 de sarcina. Am vizitat toti medicii in ordinea de mai sus, am primit raspunsuri la intrebari, analize de facut, retete pentru injectii.
                                                   *** Ecografie 7 saptamani si 5 zile

In 22 octombrie 2013/ 7 saptamani si 2 zile fac analiza Chlamydia. Recoltarea a fost destul de neplacuta si sper sa nu o mai repet.

In 23 octombrie 2013/ 7 saptamani si 3 zile fac primul set de analize: analizele obligatorii de trimestrul 1 plus Listeria si Toxoplasmoza la laboratorul Sibiu Vest. Analizele le ridic in 31 octombrie si surpriza : am toxoplasmoza pozitiva. Eram disperata. Chiar nu credeam ca asa ceva se poate intampla. La sarcina anterioara am facut analiza si a iesit negativa. Deci, undeva in perioada martie- octombrie am contactat infectia. Si nu imi pot imagina cum: nu am pisica, nu am intrat in contact cu pisici, legumele si fructele le spal, carne consum doar foarte bine gatita...sunt in zona crepusculara.

Ma gandesc in mintea mea de fata care spera, ca e gresita analiza si in aceeasi zi merg la alt cabinet, alt laborator si repet analizele plus testul de aviditate care detecteaza mai precis cand a avut loc infectia. Acum urmeaza sa astept rezultatele si sa stau in chin cateva zile, sa sper, sa ma rog, sa citesc despre toxoplasmoza si riscurile ei ( si slava domnului ca mai bine nu mai citeam nimic).

Intre timp i-am vizitat pe ambii ginecologi. Prima, o doamna a fost putin mai reticenta si a zis ca de obicei se recomanda avort. O doamne NOT AGAIN. Chiar nu vreau sa aud varianta asta. Al doilea, un domn, pana in 40 de ani mi-a dat ceva sperante, a mai avut doua cazuri, cu sarcina cu toxoplasmoza, cu tratament luat si bebe sanatos la nastere. De aici am plecat mai optimista si sper sa raman asa :)

In 2 noiembrie 2013/ 8 saptamani si 5 zile, intr-o sambata, ma trezesc, dau refresh la e-mail ca de obicei si surpriza: au sosit rezultatele de la toxoplasmoza. Desi speram sa iasa negative sunt pozitive:
IgG: 200 IU/ml
IgM: 7.91 metoda CMIA
        : 4.57 metoda ELFA
Acum singura speranta s-a pus pe seama testului de aviditate (Testul de aviditate IgG reprezinta o metoda care permite diferentierea unei infectii recente de o infectie mai veche), care mai dureaza cateva zile.

7 Noiembrie/ 9 saptamani si 4 zile. Primesc rezultatul testului de aviditate. O doamne am plans inainte sa deschid atasamentul e-mail-ului, m-am tinut in brate cu sotul, am zis un doamne ajuta dar NUUUUU!!! Este exact cum nu ne doream. O doamne!!! De ce trebuie sa fie totul cu susul in jos??? Am plans sa ma descarc pana sa ma pot imbarbata si sa mai sper inca la o solutie.
Rezultatul IgG aviditate este 0.079.
  • Daca este <0.200 sugera o infectie recenta, in ultimele 4 luni
  • Daca este >0.300 indica probabilitatea unei primoinfectii mai vechi de 4 luni.
Starea mea de spirit de ieri era sub orice critica, am inceput iarasi sa citesc pe internet fel si fel de cazuri, fete care au trecut prin aceleasi probleme ca si mine. Multe au avut un rezultat pozitiv, o nastere usoara cu un bebe sanatos, altele au facut avort pentru ca asa le-a spus primul medic la care au fost. 

Am citit de o doamna doctor din Bucuresti care ar fi cea mai buna pe toxoplasmoza in sarcina. Se numeste Carmen Cretu si in 18 noiembrie avem programare la dansa la clinica Ecoparadiagnostic. Pana atunci incerc sa fiu optimista, sa ma rog cat de bine pot. Vreau sa profit de fiecare urma de speranta. Am incredere in D-zeu ca daca a facut posibila aceasta sarcina, nu ne-o va lua. Ma rog sa ne dea un bebe sanatos si sa duc sarcina la termen. Ma rog acum doar pentru el sau ea :) sa fie puternic/a, ca mami si tati fac tot posibilul sa il/ o aduca in aceasta lume. 

Ma imaginez de atatea ori cu un bebe pe care il ingrijesc si il iubesc neconditionat, poate cateodata chiar il sufoc de atat dragoste. Instictele materne s-au dezvoltat inca de la inceputul anului. Refuz sa cred ca infectia a trecut la bebe, refuz sa cred ca fac parte din acel putin procentaj de femei care trasmite boala la bebe. Cred cu tarie cu D-zeu ne va ajuta si ne va intari si va face o minune.

Azi 8 noiembrie 2013/ 9 saptamani si 5 zile, am luat analizele de Chlamydia. Nu s-a detectat prezenta ei. Slava domnului. Ca de o aveam si pe asta intram la nebuni :)). Macar o veste buna pentru un inceput de weekend.
P.S: Desi imi era foarte groaza de injectii si de ideea de a mi le face singura pana voi naste, vreau sa spun ca m-am obisnuit cu ele si as face si 10 pe zi doar sa stiu ca bebele e sanatos.:)

***ca fapt divers, am gasit pe internet un site in care exista un programel care interpreteaza o gramada de analize: http://www.sfatulmedicului.ro/interpretor-analize

Povestea noastra

In acest blog as vrea sa punctez in stilul jurnal toate peripetiile prin care trecem noi ca si familie care isi doreste cu ardoare un copil....toate incercarile prin care trecem, toate bucuriile, framantarile, nervii, stresul, emotiile si dorintele care ne incearca. Si as dori ca atunci cand D-zeu ne va darui un copil si acesta va creste si intelege, sa citeasca aceste randuri si sa vada cat de asteptat a fost de catre noi si intreaga familie....si ca l-am iubit dinainte sa se nasca :)

Eu si sotul meu suntem casatoriti din 11 iunie 2011 si ne iubim ca la inceput, desi relatia a luat o turnura mult mai serioasa ca in primul an de tachinari....ceea ce mi se pare perfect normal. Suntem un cuplu normal cu responsabilitati, ambitii, trairi, dorinte....

Povestea noastra legata de dorinta de a avea un copil a inceput in ianuarie 2013 si dupa doar o luna de incercari am fost binecuvantati cu 2 liniute, Eram teribil de fericiti dar si putin speriati de ceea ce ne va astepta....desi acum daca stau sa privesc in spate teama si spaima as vrea sa fie ultimele lucruri la care sa ma gandesc. Au urmat ecografele, controalele la ginecolog si in paralel la endocrinolog, pentru ca eu sufar si de tiroidita autoimuna si ca atare in timpul sarcinii se necesita un consult mai des al tiroidei, modificarea dozei de tratament...

Insa dupa cateva saptamani de sarcina si mai precis in preajma saptamanii 10, am avut o sangerare si urgent am fugit la un ecograf. Era intr-o vineri, 15 martie 2013....nu am sa uit niciodata acea zi in care am primit una dintre cele mai urate vesti din viata mea. Sarcina incetase din evolutie. Eram cu sotul in cabinetul doctorului ginecolog, unde am plans intr-una, neputand accepta ceea ce ni se intampla. De ce fericirea poate fi umbrita atat de repede printr-o veste atat de proasta?!

A urmat sfatul doctorului de a face in aceeasi seara chiuretaj, asa ca ne-am prezentat la Spitalul Judetean la Sibiu si dupa un set de analize si asteptare, a urmat nefericitul eveniment.Au fost cele mai lungi si urate 15 minute din viata mea. Ma simteam vinovata, ma simteam golita de fericire, ma simteam cum nu imi doream sa ma simt nicoodata. Plansul nici nu il mai pun la socoteala pentru ca eram disperata de atata durere.

A doua zi, sambata dimineata asteptam cu nerabdare sa plec acasa din spital. Nu am dormit toata noaptea de atatea ganduri. Ma invinuiam pe mine, chiar si pe D-zeu desi apoi am incercat sa gandesc altfel: decat sa nasc un copil cu probleme mai bine asa cum s-a intamplat acum. Suntem tineri si vom mai incerca!!!

Au urmat niste proceduri dupa chiuretaj, tratament cu ceva medicamete si injectii pentru eliminarea oricaror resturi. Am avut interdictie de a face bebe 3 luni perioada in care am incercat sa ne vindecam emotional si fizic. Am trecut si peste acest hop si am zis ca viata merge mai departe. D-zeu ne va intari si ne va binecuvanta cu un copil cand va dori.

Am intrebat medicii care este cauza pierderii? Ce analize as putea face pentru a depista motivul pierderii? Raspunsul a fost nemultumitor: e legea naturii, nu toate sarcinile sunt viabile si DA, intr-adevar se pot face anumite analize genetice dar costa mult si nu mi-au fost recomandate decat dupa 2-3 pierderi. Cand am auzit asta mi-a venit sa le fac ceva acestor doctori. As fi vrut sa imi puna pe lista de analize de facut aceste analize genetice si sa ne lase pe noi sa decidem daca sunt scumpe sau nu. Asa ca in iunie, fara trimitere de la nici un medic am plecat la Cluj sa imi fac vestitele analize genetice si surpriza: sunt detinatoarea a trei mutatii genetice:  
- mutatia PAI-1- pozitiv (genotip heterozigot)
- mutatia MTHFR A1298C- pozitiv (genotip heterozigot)
- mutatia Factor V 4070 A>G - pozitiv (genotip heterozigot).
Ma pot numi acum si suferinda de trombofilie. Important e ca se poate trata, asadar nu ma mai sperie acest monstrulet :)

Au urmat vizite la hematolog care se ocupa de problemele genetice si care mi-a recomandat tratament preconceptional cu Femibion I, Acid folic 5 mg si Aspenter preconceptional. Si pentru cand voi ramane iarasi insarcinata, din momentul in care vom avea activitate cardiaca vom trece pe injectii cu Clexane.

Asa ca am fost la medici si analize mai des decat la cafele dar facem orice pentru un bebe sanatos :))