miercuri, 29 ianuarie 2014

Trimestrul 2- rezultat amniocenteza

29 ianuarie 2014- Sapt. 21 si 3 zile

Azi am primit rezultatul amniocentezei facute la Cluj si cand am vazut e-mailul pe care l-am primit cu 5 zile mai repede decat mi se spusese imi tremurau picioarele de emotii. Tin minte de la Cluj ca mi-a spus asistenta ca in caz de rezultat pozitiv ne va suna inainte, asa ca eram convinsa ca este un rezultat favorabil. L-am deschis si am primit una din cele mai frumoase vesti de pana acum: rezultatul este NEGATIV: nu s-a detectat ADN toxoplasma gondii in lichidul amniotic. 

Toate grijile noastre din saptamana 7 de sarcina cand am facut analiza de toxoplasmoza si am avut rezultat pozitiv si pana in prezent cand sunt in saptamana 21 s-au eliminat acum. Suntem atat de fericiti ca nu pot exprima in cuvinte...ma pot bucura de miracolul sarcinii, de "loviturile" lui bebita pe care il simt tot mai puternic.

Un rol mare l-a avut si CREDINTA in D-zeu. Am sperat si ne-am rugat si ne vom ruga si in continuare pentru sanatatea micutului nostru Albert sau Patrick (inca nu suntem decisi asupra numelui, dar pana atunci il numim BEBITA)... ne bucuram de activitatea lui intrauterina care este tot mai prezenta, are programul lui si cateodata ghionturile pe care mi le da sunt chiar puternice. 

Bebita a miscat prima data pe 1 ianuarie cand aveam 17 saptamani si 3 zile. Era de revelion si a fost o senzatie atat de draguta...parca aveam in mine un fluturas inchis intr-o capsula care incearca sa dea din aripi. De atunci miscarile sunt prezente zilnic, tot mai puternice si mai intense si tresar de fiecare data cand il simt ca se agita.

Urmatoarea analiza va fi saptamana viitoare, 3D si abia astept sa il vad pe micut la ecograf.








miercuri, 22 ianuarie 2014

Trimestrul 2- impresii amniocenteza


22 ianuarie 2014- Saptamana 20 si 3 zile

Ieri am fost la Clinica de Ginecologie 1 din Cluj pentru a-mi face amniocenteza. Precum mi se cerea in e-mailul trimis de la clinica cu cateva zile inainte (in ziua in care Dr. Ispasoiu Florin m-a programat pentru interventie), am ajuns putin inainte de ora 8 dimineata cu bagajul pentru internare si actele necesare.

Actele necesare in vederea internarii au fost urmatoarele:

1. Un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist (exemplar alb-roz) către Clinica Giinecologie I, pentru amniocenteză 
2. Scrisoare medicală de la medicul ginecolog curant care să cuprindă indicaţia medicală
3. Adeverinţă de la locul de muncă *
4. Copie buletin / carte  identitate
5. Pijama şi papucei de casă
6. Rh-ul făcut (se aduce documentul medical).
7. Se poate mânca   
Preţul unei amniocenteze în vederea depistării infecţiei cu Citomegalovirus sauToxoplasmă este de  420 lei pentru pacientele sub 40 ani, iar pentru cele cu vârsta peste 40 ani este de 220 lei. Pacientele se vor prezenta la ora 8,00 la cabinetul D-lui Profesor Stamatian, la parter.

Clinica Obstetrica-Ginecologie I  Cluj
Str.Clinicilor nr. 3-5,  
Tel. Contact:  0264-450.115

Noaptea de dinainte nu am dormit deloc bine, m-am trezit din ora in ora din cauza emotiilor probabil. Asa ca dimineata eram foarte obosita de atatea ganduri. Procedura a fost simpla:
- inainte de toate a trebuit sa iau un bilet de trimitere de la secretara domnului profesor Stamatian de la cabinetul dansului de la parter.
- cu acest bilet si restul actelor am coborat la demisol unde mi s-a facut internarea de o zi (camera 4).
- am mers apoi la garderoba pentru a ne lua tinuta de spital.
- intre timp o asistenta ne astepta si ne-a dus la mansarda (unde totul este renovat) si ne-a rugat sa asteptam intr-o camera pana va veni dupa noi.
- dupa aproximativ 45 de minute aceeasi asistenta a venit dupa fetele programate pentru amniocenteza, am coborat la cabinetul doctorului Stamatian si pe banda rulanta, la interval de 3-5 minute am intrat pe rand, cu emotii si nerabdare sa scapam de interventie.

Domnul profesor pare un tip mai rece si plictisit, doritor mai mult sa stea acasa nu sa vina la munca. Cel putin impresia asta mi-a lasat-o mie. Insa e bun in ceea ce face si aste este cel mai important. 

Ulterior am fost duse din nou la mansarda unde am completat un chestionar pentru o statistica, ni s-a dat o injectie cu No-Spa impotriva contractiilor, ni s-a explicat ca peste 2 saptamani urmeaza sa primim raspunsul, am platit  (420 lei fara chitanta. Important sa aveti bani ficsi). Am mai ramas practic dupa interventia care a luat sfarsit la 9:30 inca aproape doua ore dupa care mi-am facut externarea si am fugit sa beau o cafeluta cu sotul meu pentru ca eram extrem de adormita (poate si de la injectie dar si de la noaptea nedormita).

Impresii amniocenteza:
- nu doare. Mai degraba este o senzatie de disconfort care dureaza fractiune de secunda pana intra acul in piele si la fel aceeasi senzatie cand se scoate acul afara.
- abdomenul este anesteziat local cu spray.
- frica si emotiile sunt normale insa nu se merita stresul de dinainte.
- personalul clinicii foarte amabil.

Asa ca am scapat si de asta si astept cu nerabdare rezultatul. Simt ca mi s-a usurat sufletul si parca am scapat de o piatra de pe inima.

De retinut: lichidul amniotic....

Este lichidul ce inconjoara bebelusul, protejandu-l si hranindu-l.
Lichidul amniotic ajuta la mentinerea temperaturii constante in uter si permite bebelusului sa faca tumbe in burtica. Astfel, el isi dezvolta muschii si isi intareste oasele inainte de nastere.

De asemenea, previne compresia cordonului ombilical.

Incepand cu 15-16 saptamani de sarcina, bebelusul inghite lichidul amniotic, si astfel se dezvolta corespunzator sistemul gastrointestinal si plamanii.

Lichidul amniotic are o tripla origine: materna, fetala si amniotica. Compozitia lui este de peste 95% apa,restul fiind saruri si celule fetale descuamate. Acest lucru( prezenta celulelor fetale in lichidul amniotic, la peste 16 saptamani de sarcina) permite analiza cariotipului, atunci cand se decide si se practica o amniocenteza.

Cantitatea de lichid amniotic este de aproximativ o cescuta in trimestrul I si 3-4 cescute in trimestrul III.

Volumul lichidului amniotic este un indicator important al starii de bine a bebelusui. O cantitate prea mica (oligoamnios) sau prea mare (hidramnios) indica necesitatea unor investigatii suplimentare ...informatie preluata de aici.

marți, 7 ianuarie 2014

Trimestrul 2

7 ianuarie 2014- Saptamana 18 si 2 zile
Nu am mai scris nimic de aproape o luna timp in care am mai fost la 2 ecografii, a trecut si Craciunul peste noi si la fel si Revelionul. Momentan suntem bine am aflat si ca bebita este un baietel din 3 consulturi diferite.
                            *bradutul nostru si o parte din familia care ne-a colindat: sotul, sora mea si parintii



Am fost foarte linistita in aceasta ultima luna, mai ales ca a fost si febra sarbatorilor de iarna fara zapada din pacate. Mi-am spus ca o abordare pozitiva si optimista a cazului nostru este cel mai bun lucru pe care il putem face.

In toata perioada aceasta in care nu am scris nimic am sperat sa ne decidem in privinta amniocentezei. Ieri eram programata la un nou consult la Dr. Ispasoiu Florin (Polisano- Sibiu) si desi am stat 2 ore si 40 dupa programare si am avut timp sa vorbesc cu Vlad nu doar in acele ore, dar si in ultima luna, tot eram indecisi...doctorul care initial la penultima vizita a spus ca nu considera necesara amniocenteza deoarece crede ca totul este bine cu bebita, ne-a recomandat de data aceasta sa o facem pentru a ne linisti. Peste doua saptamani urmeaza sa mergem la Cluj, la Dr. Stamatian din cate imi amintesc despre care cunostintele mele spun ca ar fi un doctor mai badaran...dar asta este, daca este bun mergem pe mana lui.

Parca frica mi-a trecut in urma discutiei cu ginecologul meu pentru ca are puterea de a-mi trasmite de fiecare data cand avem programare la el o stare de bine.

La consultul de ieri mi-a facut o ecografie foarte consistenta in urma careia ne-a spus ca nu vede ecografic nici o problema la bebita. Mi-a spus de asemena ca nu are rost sa mai iau Utogestanul (recomandat de celalalt medic la care merg) deoarece corpul meu produce destul progesteron. Asta inseamna sa mergi la doi medici in paralel. Mereu vor fi doua pareri diferite, doua abordari diferite asupa sarcinii si decizia ne revine tot noua in privinta a cui parere sa o ascultam. Cred ca de azi inainte va trebui sa ma decid asupra unui singur medic pentru ca fi mai usor si pentru noi.

Despre amniocenteza am tot citit si pe site-ul www.infertilitate.ro am gasit urmatoarele:

Exista la ora actuala la noi in tara numeroase controverse ce privesc infectiile materne cu germeni precum citomegalovirusulrubeolalisteria sau toxoplasma. Nu de putine ori am vazut drame in care mamele au fost sfatuite sa avorteze pentru ca au avut rezultatele analizelor de sange concludente pentru o infectie in trecut (IgG pozitiv). Trebuie precizat ca acest tip de imunoglobulina semnifica existenta unui contact in trecut intre mama si germenele respectiv cu dezvoltarea imunitatii. Acesta situatie trebuie sa fie clarificata: fatul nu poate fi afectat daca mama are imunitate.
Problema devine si mai spinoasa daca mama dezvolta anticorpi de tip IgM, adica de faza acuta. Asta inseamna ca mama a contactat recent boala si acest lucru, cel putin din punct de vedere teoretic, poate conduce la afectarea fatului datorita capacitatii acestor germeni de a traversa placenta.
Acum… sigur ca exista cupluri care mai bine intrerup sarcina decat sa “riste” sa dea nastere unui copil afectat. Dar oare asta e singura metoda? Si ce facem cu un cuplu care s-a chinuit ani de zile sa faca un copil, eventual a cheltuit cateva mii de euro pentru o fertilizare in vitro, si i se comunica la un moment dat ca mama a contactat o infectie cu toxoplasma sau CMV? Care este riscul acuma: sa nasca un copil posibil afectat sau sa avorteze un copil sanatos?
Grea alegere, nu? Daca ar fi sa alegem dintre cele doua optiuni, cu siguranta ca da. Din fericire exista si o a treia optiune: analiza lichidului amniotic prin metode genetice speciale care sa deceleze prezenta fragmentelor patogene in acest mediu. Si vestea cea mai buna este ca mamele aflate in aceasta grea situatie nu mai trebuie sa calatoreasca pana la Belgrad, Budapesta sau in Germania pentru a face aceste analize, ci se pot adresa unui laborator de aici din Bucuresti.

Tehnica :
- Amniocenteza se executa in aceleasi conditii ca cele descrise mai sus.
- Lichidul amniotic este folosit la detectarea ADN-ului agentului patogen (toxoplasma, CMV, rubeola, etc.) prin folosirea unei metode denumita Polymerase Chain Reaction
- Folosirea PCR din lichidul amniotic a revolutionat pur si simplu metodele de diagnostic a infectiilor prenatale, permitand un diagnostic precoce al acestor afectiuni fara a fi nevoie de utilizarea unor metode invazive asupra fatului.
- O alta metoda este folosirea lichidului pentru obtinerea unor culturi care sa ateste prezenta agentilor patogeni banuiti

Indicatii:
- Titruri IgM mari cu absenta anticorpilor clasa IgG pentru CMV, toxoplasma, rubeola, HSV, listeria
- Seroconversie a titrurilor IgM catre IgG
- Rezultate echivoce la serologia pentru agentii patogeni enumerati mai sus

Autor: dr. Dan Tutunaru - medic primar obstetrica ginecologie


Sper ca data viitoare cand voi mai scrie in jurnalul meu de sarcina sa vin cu impresii bune despre experienta mea la clinica de la Cluj, amniocenteza sa aiba rezultatul pe care ni-l dorim cu totii si sa ma ocup de acum inainte cu lucruri mai placute legata de aceasta frumoasa perioada a graviditatii.

P.S.: Tineti-mi pumnii sa fie totul bine :)