miercuri, 22 ianuarie 2014

Trimestrul 2- impresii amniocenteza


22 ianuarie 2014- Saptamana 20 si 3 zile

Ieri am fost la Clinica de Ginecologie 1 din Cluj pentru a-mi face amniocenteza. Precum mi se cerea in e-mailul trimis de la clinica cu cateva zile inainte (in ziua in care Dr. Ispasoiu Florin m-a programat pentru interventie), am ajuns putin inainte de ora 8 dimineata cu bagajul pentru internare si actele necesare.

Actele necesare in vederea internarii au fost urmatoarele:

1. Un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist (exemplar alb-roz) către Clinica Giinecologie I, pentru amniocenteză 
2. Scrisoare medicală de la medicul ginecolog curant care să cuprindă indicaţia medicală
3. Adeverinţă de la locul de muncă *
4. Copie buletin / carte  identitate
5. Pijama şi papucei de casă
6. Rh-ul făcut (se aduce documentul medical).
7. Se poate mânca   
Preţul unei amniocenteze în vederea depistării infecţiei cu Citomegalovirus sauToxoplasmă este de  420 lei pentru pacientele sub 40 ani, iar pentru cele cu vârsta peste 40 ani este de 220 lei. Pacientele se vor prezenta la ora 8,00 la cabinetul D-lui Profesor Stamatian, la parter.

Clinica Obstetrica-Ginecologie I  Cluj
Str.Clinicilor nr. 3-5,  
Tel. Contact:  0264-450.115

Noaptea de dinainte nu am dormit deloc bine, m-am trezit din ora in ora din cauza emotiilor probabil. Asa ca dimineata eram foarte obosita de atatea ganduri. Procedura a fost simpla:
- inainte de toate a trebuit sa iau un bilet de trimitere de la secretara domnului profesor Stamatian de la cabinetul dansului de la parter.
- cu acest bilet si restul actelor am coborat la demisol unde mi s-a facut internarea de o zi (camera 4).
- am mers apoi la garderoba pentru a ne lua tinuta de spital.
- intre timp o asistenta ne astepta si ne-a dus la mansarda (unde totul este renovat) si ne-a rugat sa asteptam intr-o camera pana va veni dupa noi.
- dupa aproximativ 45 de minute aceeasi asistenta a venit dupa fetele programate pentru amniocenteza, am coborat la cabinetul doctorului Stamatian si pe banda rulanta, la interval de 3-5 minute am intrat pe rand, cu emotii si nerabdare sa scapam de interventie.

Domnul profesor pare un tip mai rece si plictisit, doritor mai mult sa stea acasa nu sa vina la munca. Cel putin impresia asta mi-a lasat-o mie. Insa e bun in ceea ce face si aste este cel mai important. 

Ulterior am fost duse din nou la mansarda unde am completat un chestionar pentru o statistica, ni s-a dat o injectie cu No-Spa impotriva contractiilor, ni s-a explicat ca peste 2 saptamani urmeaza sa primim raspunsul, am platit  (420 lei fara chitanta. Important sa aveti bani ficsi). Am mai ramas practic dupa interventia care a luat sfarsit la 9:30 inca aproape doua ore dupa care mi-am facut externarea si am fugit sa beau o cafeluta cu sotul meu pentru ca eram extrem de adormita (poate si de la injectie dar si de la noaptea nedormita).

Impresii amniocenteza:
- nu doare. Mai degraba este o senzatie de disconfort care dureaza fractiune de secunda pana intra acul in piele si la fel aceeasi senzatie cand se scoate acul afara.
- abdomenul este anesteziat local cu spray.
- frica si emotiile sunt normale insa nu se merita stresul de dinainte.
- personalul clinicii foarte amabil.

Asa ca am scapat si de asta si astept cu nerabdare rezultatul. Simt ca mi s-a usurat sufletul si parca am scapat de o piatra de pe inima.

De retinut: lichidul amniotic....

Este lichidul ce inconjoara bebelusul, protejandu-l si hranindu-l.
Lichidul amniotic ajuta la mentinerea temperaturii constante in uter si permite bebelusului sa faca tumbe in burtica. Astfel, el isi dezvolta muschii si isi intareste oasele inainte de nastere.

De asemenea, previne compresia cordonului ombilical.

Incepand cu 15-16 saptamani de sarcina, bebelusul inghite lichidul amniotic, si astfel se dezvolta corespunzator sistemul gastrointestinal si plamanii.

Lichidul amniotic are o tripla origine: materna, fetala si amniotica. Compozitia lui este de peste 95% apa,restul fiind saruri si celule fetale descuamate. Acest lucru( prezenta celulelor fetale in lichidul amniotic, la peste 16 saptamani de sarcina) permite analiza cariotipului, atunci cand se decide si se practica o amniocenteza.

Cantitatea de lichid amniotic este de aproximativ o cescuta in trimestrul I si 3-4 cescute in trimestrul III.

Volumul lichidului amniotic este un indicator important al starii de bine a bebelusui. O cantitate prea mica (oligoamnios) sau prea mare (hidramnios) indica necesitatea unor investigatii suplimentare ...informatie preluata de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu