marți, 7 ianuarie 2014

Trimestrul 2

7 ianuarie 2014- Saptamana 18 si 2 zile
Nu am mai scris nimic de aproape o luna timp in care am mai fost la 2 ecografii, a trecut si Craciunul peste noi si la fel si Revelionul. Momentan suntem bine am aflat si ca bebita este un baietel din 3 consulturi diferite.
                            *bradutul nostru si o parte din familia care ne-a colindat: sotul, sora mea si parintii



Am fost foarte linistita in aceasta ultima luna, mai ales ca a fost si febra sarbatorilor de iarna fara zapada din pacate. Mi-am spus ca o abordare pozitiva si optimista a cazului nostru este cel mai bun lucru pe care il putem face.

In toata perioada aceasta in care nu am scris nimic am sperat sa ne decidem in privinta amniocentezei. Ieri eram programata la un nou consult la Dr. Ispasoiu Florin (Polisano- Sibiu) si desi am stat 2 ore si 40 dupa programare si am avut timp sa vorbesc cu Vlad nu doar in acele ore, dar si in ultima luna, tot eram indecisi...doctorul care initial la penultima vizita a spus ca nu considera necesara amniocenteza deoarece crede ca totul este bine cu bebita, ne-a recomandat de data aceasta sa o facem pentru a ne linisti. Peste doua saptamani urmeaza sa mergem la Cluj, la Dr. Stamatian din cate imi amintesc despre care cunostintele mele spun ca ar fi un doctor mai badaran...dar asta este, daca este bun mergem pe mana lui.

Parca frica mi-a trecut in urma discutiei cu ginecologul meu pentru ca are puterea de a-mi trasmite de fiecare data cand avem programare la el o stare de bine.

La consultul de ieri mi-a facut o ecografie foarte consistenta in urma careia ne-a spus ca nu vede ecografic nici o problema la bebita. Mi-a spus de asemena ca nu are rost sa mai iau Utogestanul (recomandat de celalalt medic la care merg) deoarece corpul meu produce destul progesteron. Asta inseamna sa mergi la doi medici in paralel. Mereu vor fi doua pareri diferite, doua abordari diferite asupa sarcinii si decizia ne revine tot noua in privinta a cui parere sa o ascultam. Cred ca de azi inainte va trebui sa ma decid asupra unui singur medic pentru ca fi mai usor si pentru noi.

Despre amniocenteza am tot citit si pe site-ul www.infertilitate.ro am gasit urmatoarele:

Exista la ora actuala la noi in tara numeroase controverse ce privesc infectiile materne cu germeni precum citomegalovirusulrubeolalisteria sau toxoplasma. Nu de putine ori am vazut drame in care mamele au fost sfatuite sa avorteze pentru ca au avut rezultatele analizelor de sange concludente pentru o infectie in trecut (IgG pozitiv). Trebuie precizat ca acest tip de imunoglobulina semnifica existenta unui contact in trecut intre mama si germenele respectiv cu dezvoltarea imunitatii. Acesta situatie trebuie sa fie clarificata: fatul nu poate fi afectat daca mama are imunitate.
Problema devine si mai spinoasa daca mama dezvolta anticorpi de tip IgM, adica de faza acuta. Asta inseamna ca mama a contactat recent boala si acest lucru, cel putin din punct de vedere teoretic, poate conduce la afectarea fatului datorita capacitatii acestor germeni de a traversa placenta.
Acum… sigur ca exista cupluri care mai bine intrerup sarcina decat sa “riste” sa dea nastere unui copil afectat. Dar oare asta e singura metoda? Si ce facem cu un cuplu care s-a chinuit ani de zile sa faca un copil, eventual a cheltuit cateva mii de euro pentru o fertilizare in vitro, si i se comunica la un moment dat ca mama a contactat o infectie cu toxoplasma sau CMV? Care este riscul acuma: sa nasca un copil posibil afectat sau sa avorteze un copil sanatos?
Grea alegere, nu? Daca ar fi sa alegem dintre cele doua optiuni, cu siguranta ca da. Din fericire exista si o a treia optiune: analiza lichidului amniotic prin metode genetice speciale care sa deceleze prezenta fragmentelor patogene in acest mediu. Si vestea cea mai buna este ca mamele aflate in aceasta grea situatie nu mai trebuie sa calatoreasca pana la Belgrad, Budapesta sau in Germania pentru a face aceste analize, ci se pot adresa unui laborator de aici din Bucuresti.

Tehnica :
- Amniocenteza se executa in aceleasi conditii ca cele descrise mai sus.
- Lichidul amniotic este folosit la detectarea ADN-ului agentului patogen (toxoplasma, CMV, rubeola, etc.) prin folosirea unei metode denumita Polymerase Chain Reaction
- Folosirea PCR din lichidul amniotic a revolutionat pur si simplu metodele de diagnostic a infectiilor prenatale, permitand un diagnostic precoce al acestor afectiuni fara a fi nevoie de utilizarea unor metode invazive asupra fatului.
- O alta metoda este folosirea lichidului pentru obtinerea unor culturi care sa ateste prezenta agentilor patogeni banuiti

Indicatii:
- Titruri IgM mari cu absenta anticorpilor clasa IgG pentru CMV, toxoplasma, rubeola, HSV, listeria
- Seroconversie a titrurilor IgM catre IgG
- Rezultate echivoce la serologia pentru agentii patogeni enumerati mai sus

Autor: dr. Dan Tutunaru - medic primar obstetrica ginecologie


Sper ca data viitoare cand voi mai scrie in jurnalul meu de sarcina sa vin cu impresii bune despre experienta mea la clinica de la Cluj, amniocenteza sa aiba rezultatul pe care ni-l dorim cu totii si sa ma ocup de acum inainte cu lucruri mai placute legata de aceasta frumoasa perioada a graviditatii.

P.S.: Tineti-mi pumnii sa fie totul bine :)


3 comentarii:

  1. Buna,
    Felicitari pt baietel, in primul rand. Vreau sa-ti spun ca trec prin aceeasi situatie ca tine, cu toxoplasmoza descoperita in sarcina, analizele au iesit aprox la fel cu ale tale, ADN negativ, iau Rovamycina din sapt 12-13. Ginecologul nu considera necesare amniocenteza, dar tot am dubii. Crezi ca putem vorbi in privat mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. Ieri am facut amniocenteza si tocmai am scris pe blog impresiile mele si detalii legate de procedura, pret..... Ai mai jos linkul catre articol

      http://minunedebebe.blogspot.ro/2014/01/trimestrul-2-impresii-amniocenteza.html

      Decat sa stai in stres mai bine o faci, mai ales ca nu e mare branza.Decizia am luat-o mai mult impeuna cu familia, cu sotul meu tot asa pentru a fi linistiti dupa aflarea rezultatului. Nu te mai ingrijora si daca intuitia iti spune sa o faci, fa-o. Riscurile de avort spontan sunt extrem de mici. Nu am nici un simptom ciudat astazi, nu am avut nici ieri.

      Vroiam sa te intreb cum ai dat de blogul meu?
      Liana

      Ștergere
  2. Merci Ancazzz. Am incercat sa iti trimit e-mail cu adresa mea insa nu reusesc asa ca ti-o las aici: lianasoima@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere